"de ene leert je de governanceregels te hanteren, de andere hoe je goed en gezond toezicht toepast".

Lid Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van Onderwijs Gemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO) is op zoek naar een lid Raad van Toezicht, dat op voordracht van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) wordt benoemd. In overeenstemming met het rooster (van statutair) aftreden van de Raad, neemt het huidige lid dat op voordracht van de GMR is benoemd per 1 januari 2023 afscheid.

Bij de samenstelling van de Raad van Toezicht wordt gelet op diverse facetten die de aandacht van de Raad van Toezicht hebben, waarbij de Raad in ieder geval wordt samengesteld op basis van algemene bestuurlijke kwaliteiten, affiniteit met de doelstelling van de organisatie en met een spreiding van deskundigheden en achtergronden. Op basis van de reeds zittende Raad wordt gezocht naar kandidaten met een onderwijs/HR profiel. Benoeming van het lid Raad van Toezicht geschiedt op basis van vooraf openbaar gemaakte profielen.

Algemene informatie

De organisatie

Het onderwijs en zo ook OGVO is sterk in beweging. Momenteel wordt de strategische koers voorbereid en besproken, waarbij de herijking van het onderwijsaanbod op de scholen van OGVO en de daarbij passende organisatie belangrijke onderwerpen zijn. Op de strategische agenda staan daarnaast verbetering van kwaliteit van onderwijs, innovatie en in-en externe samenwerking, het vergroten van de daarbij behorende deskundigheid en ketensamenwerking, goed werkgeverschap en professionalisering van medezeggenschap en interne dialoog. Een daarbij passende solide bedrijfsvoering (met kwaliteitsimpuls obv KPI’s) en een goede externe verantwoording zijn daarbij een punt van aandacht. Kortom, een periode van uitdagende ontwikkelingen.

Een dynamische omgeving vraagt wat van de organisatie, maar ook van haar toezichthouders. Deze fase van transitie vraagt van de Raad van Toezicht alertheid op enerzijds het verandertraject en hetgeen dit betekent voor de praktijk van alledag van medewerkers en leerlingen en anderzijds blijvende aandacht voor organisatorische continuïteit en behoud van kwaliteit van onderwijs.

De missie en visie alsmede het meerjarenbeleid is volop in ontwikkeling en kunt u nalezen in het Koersdocument. Zoals bijgevoegd.

De Raad komt in formele zin 4 keer regulier per jaar bij elkaar, daarnaast vindt er 2 x per jaar overleg met de GMR plaats en wordt een themadag gehouden. Daarnaast is er ruimte voor scholing en informeel overleg. Binnen de Raad wordt gewerkt met 4 commissies; een Werving- en Selectiecommissie, Remuneratiecommissie, Financiële (audit)commissie en een Onderwijscommissie. Deze commissies komen in beginsel 3 à 4 x per jaar samen.

De organisatiestructuur

Het bestuur van OGVO wordt thans op interimbasis gevormd door een College van Bestuur (CvB), bestaande uit een voorzitter en lid. Het College van Bestuur staat onder toezicht van de Raad van Toezicht (RvT) welke toezicht houdt op de besturing van OGVO. Het College wordt in de dagelijkse leiding bijgestaan door het Management van de drie scholen.

Er is een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. De Raad van Toezicht vervult zijn taak onafhankelijk van het (school)bestuur en houdt in dat kader tenminste twee maal per jaar een gesprek met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) over de hoofdlijnen van het beleid, het functioneren van de medezeggenschap en de prestaties van het bestuur en schoolleiding.

De raad bewaakt het onderscheid tussen het functioneren van de (G)MR als orgaan en als overlegpartij van het College van Bestuur. Vooral bij dat laatste heeft de Raad van Toezicht een toezichthoudende taak. In enkele gevallen heeft de Raad van Toezicht de positie van bevoegd gezag ten opzichte van de (G)MR. Dit is het geval wanneer het gaat om de aanstelling of het ontslag van het College van Bestuur en bij de vaststelling of wijziging van de profielen van het College van Bestuur

De inrichting van de organisatie en medezeggenschapsstructuur is thans volop in ontwikkeling.

Besturingsfilosofie

De besturingsfilosofie van OGVO wordt gekenmerkt door zichtbaar en aanspreekbaar te zijn, een respectvolle open dialoog te voeren en door integer en professioneel te handelen, verantwoording af te leggen en elkaar als Raad daar ook op aan te spreken en het College van Bestuur de ruimte te geven om te doen wat nodig is. Gedeeld leiderschap is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Besturingsmodel

Het College van Bestuur legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht die belast is met het houden van toezicht op het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de organisatie. De Raad van Toezicht is klankbord, sparringpartner voor het College van Bestuur, houdt toezicht op het gevoerde  beleid en vervult de werkgeversrol voor het College van Bestuur.

Taken leden Raad van Toezicht (RvT)

De taken van de leden van de RvT, komen in eerste instantie voort uit datgene wat statutair over de RvT als orgaan in de organisatie is bepaald en richt zich specifiek op het toezien, gevraagd en ongevraagd advies geven en het vervullen van de werkgeversrol van het bestuur. De Raad van Toezicht hanteert de voor de VO geldende Governance Code. De taken en verantwoordelijkheden van de Raad kunt u nalezen in het Reglement Raad van Toezicht, waarbij de focuspunten en toetsingscriteria die daarbij in de komende periode worden gehanteerd zijn verwerkt in het Toezichtplan 2020-2025.

De leden van de RvT dienen het vermogen te hebben om een balans te vinden tussen:

  • Afstand en betrokkenheid;
  • Adviseren/inspireren en beoordelen/controleren;
  • De brugfunctie naar de maatschappij en de beoordeling van het organisatiebelang.

Actuele thema’s

Gelet op de huidige en toekomstige trends, de strategische plannen en de koers die daartoe is uitgezet wil de Raad van Toezicht de komende jaren in het bijzonder toezicht houden op:

  • Verbetering van kwaliteit van onderwijs, innovatie en in- en externe  samenwerking
  • De borging van een toekomstbestendig breed onderwijsaanbod voor de gemeente Venlo
  • Professionalisering van medezeggenschap en interne dialoog
  • Daadkracht en implementatiekracht
  • De (financiële) continuïteit van de organisatie en huisvesting

Voorwaarden voor lidmaatschap RvT

Er is een aantal voorwaarden waar een (potentieel) lid van de RvT aan moet voldoen:

  • Enthousiasme, gevoel voor de zich ontwikkelende maatschappelijke sector, gecombineerd met zakelijk inzicht in het algemeen, zijn noodzakelijk om de functie goed te vervullen;
  • beschikken over een brede maatschappelijke binding en netwerk;
  • verwacht wordt een kritische doch constructieve benadering ten opzichte van het CvB;
  • aantoonbaar zicht op en ervaring in complexe bestuurlijke processen in non-profit of profit organisaties;
  • geen belangen en/of nevenfuncties hebben welke strijdig kunnen zijn met het belang van de organisatie dan wel met de objectieve uitoefening van de functie van lid van de RvT;
  • voldoende tijd beschikbaar stellen om de vergaderingen van de RvT bij te wonen en voor te bereiden;
  • verwacht wordt minimaal een volle zittingsperiode van 4 jaar beschikbaar te kunnen zijn;
  • scholing te hebben genoten op het gebied van toezichthouden of bereid zijn deze te volgen.

Bij de samenstelling van de RvT wordt rekening gehouden met voldoende spreiding van netwerk, kennis en ervaring.

 

Het profiel

Algemeen

Goed en transparant toezicht voor OGVO

Goed en transparant toezicht voor OGVO betekent voor ons dat we als Raad van Toezicht voor betrokkenen zichtbaar en aanspreekbaar zijn en vanuit onze rol een open dialoog bevorderen. Dat doen we door integer en professioneel te handelen, verantwoording af te leggen over wat we doen, elkaar als team daar ook op aan te spreken en het College van Bestuur ruimte te geven om te doen wat nodig is. Een en ander gericht op een effectieve en efficiënte besluitvorming steeds ten dienste van de verbetering van het onderwijs en organisatiebelang.

De raad houdt toezicht namens maatschappij, leerlingen/ouders en medewerkers

We houden vanuit een maatschappelijke en regionale betrokkenheid primair toezicht namens maatschappij, leerlingen/ouders en medewerkers.

Bij het toezicht hanteren we als uitgangspunt de vraag of het gevoerde beleid overeenkomstig is met de beginselen van goed bestuur. Daarvoor zien we erop toe dat het beleid in ieder geval in overeenstemming is met wettelijke, statutaire en andere reglementaire voorschriften en dat de continuïteit van de stichting gewaarborgd is.

Wij vergewissen ons dat de door het College van Bestuur genomen/te nemen besluiten op goede gronden berusten en zorgvuldig tot stand zijn gekomen. We zien er in het bijzonder op toe dat het College van Bestuur zijn verantwoordelijkheid voor de dialoog met in- en externe belanghebbenden vervult.

Nieuwe toetredende toezichthouders dienen onze visie expliciet te onderschrijven.

De Raad van Toezicht heeft een gewenste omvang van 5 leden. Gestreefd wordt naar een samenstelling die recht doet aan de vereiste kennis en ervaring. Ieder lid van de Raad van Toezicht dient geschikt te zijn om de hoofdlijnen van het totale beleid te beoordelen. Daarnaast beschikt ieder lid van de Raad van toezicht over specifieke deskundigheid die noodzakelijk is voor de vervulling van zijn specifieke taak, binnen zijn rol in het kader van de profielschets van de Raad.

Algemene eisen aan de leden van de Raad van Toezicht

  • Affiniteit met onderwijs (voortgezet onderwijs in het bijzonder);
  • Bestuurlijke of toezichthoudende ervaring in een veranderende (maatschappelijke) omgeving;
  • Academisch werkniveau;
  • In staat te opereren op strategisch denkniveau en de juiste vragen te stellen;
  • Groot integriteits- en verantwoordelijkheidsgevoel;
  • In staat zijn in een team te functioneren;
  • Open houding, stevig en op juiste toon;
  • Zicht op (landelijke) ontwikkelingen voortgezet onderwijs;
  • Heeft een innovatieve zienswijze als het gaat om onderwijs en is op de hoogte van de ontwikkelingen die er in de branche spelen;
  • In staat zijn tot zelfreflectie en een bijdrage leveren aan het team;
  • Naleven van de Governance Code op een eigentijdse/passende wijze.

Specifieke eisen lid Raad van Toezicht onderwijskundig/HR profiel

Op basis van het rooster van aftreden is OGVO op zoek naar een nieuw lid op voordracht van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Gezien de huidige samenstelling van de Raad van Toezicht zoekt de Raad een kandidaat met een onderwijskundig/HR profiel. Voor deze vacature wordt gezocht naar een toezichthouder met kennis en ervaring op het gebied van onderwijs, organisatieontwikkeling, sociale innovatie en HR welke hieronder nader wordt toegelicht.

  • Ervaring met zelfsturing, eigenaarschap, regie op locatie, centraal/decentraal vraagstukken;
  • Ervaring met organisatieontwikkeling;
  • Heeft met de affiniteit met de dialoog over waarden en de betekenis daarvan voor het onderwijs en kan daaraan een bijdrage leveren;
  • Kennis en competenties voor conceptuele visieontwikkeling op duurzame kwaliteitsverhoging en innovatie van onderwijs en de rol van docenten hierbij;
  • Is vanuit deze kennis een constructieve gesprekspartner voor zowel de Raad van Toezicht als het College van Bestuur;
  • Affiniteit en ervaring met de inrichting en verbetering van medezeggenschap;
  • Verbindend tussen College van Bestuur en Medezeggenschapsorganen;
  • Er is een sterke voorkeur voor kandidaten woonachtig in de regio.

Honorering

De vergoeding voor een lid van de Raad van Toezicht van OGVO wordt toegekend op basis van de vastgestelde richtlijnen binnen de VO sector, thans vastgesteld op 6.250,- euro per jaar.

Procedure

Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Monica Olislagers op telefoonnummer 073-2021019. Gelieve uw reactie te sturen naar Avident in de vorm van uw schriftelijke motivatie en actueel cv o.v.v. lid RvT OGVO. Wij ontvangen uw reactie graag via de website www.Avident.nl. Reageren kan tot 8 januari 2023. 

 

 

Acties